Press "Enter" to skip to content

Murad se revoltă: În România este o strategie de distrugere, inspectorii nu găsesc nereguli în control, dar sunt îndrumați de superiori să identifice totuși ceva neconform. Miniștrii nu vor să-și supere șeful și să dea cu subsemnatul

În România nu există o strategie de construcție, ci una de distrugere, și functionează o lege nescrisă, amânarea, fiind amânat non-stop aproape orice fel de proiect într-un context în care banii sunt investiți degeaba, acuză Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari hotelieri din România și președinte al patronatelor din turism. El reclamă că a primit “ajutoare” din partea autorităților sub forma unui număr de controale vizibil mărit și susține că proprietarii de firme trăiesc cu conștiința faptului că oricând le poate fi deschis un dosar.

Într-un interviu acordat Profit.ro, omul de afaceri susține că există un fenomen în care inspectorii ajung în control și nu găsesc nereguli, dar sunt îndrumați de către superiorii lor să identifice totuși ceva neconform.

Reporter: Din totalul de 2,7 milioane de turiști ajunși anul trecut în România, 1,6 milioane sunt oameni de afaceri. Mai rămân 1,1 milioane turiști, dintre care o anumită parte sunt veniți la  rude, la concerte, meciuri, și doar 800.000 sunt turiști veniți efectiv pentru vacanțe. Este mult sau puțin pentru România?

Mohammad Murad: Să ne raportăm și la alte țări vecine, de exemplu Bulgaria, care a avut 9 milioane de turiști străini. Nu mai vorbim de alte țări precum Grecia, Turcia, fiecare cu câte 30 de milioane de turiști străini. România este foarte în urmă.

Rep: Cine e de vină că suntem atât de în urmă?

M.M.: Unul dintre motivele pentru care ne confruntăm cu această situație este că fiecare ministru nou venit la putere îi critică pe cei care au fost înainte. Acest lucru nu ne aduce nimic bun, nici eficiență și nici măcar beneficii de imagine. În România se pot rezolva aceste probleme prin comunicare, care este esențială. Din păcate, însă, fiecare ministru se gândește mai întâi la sine, mai exact cum poate să rămână la putere, această fiind prima dorința pe care o are odată ajuns în fruntea ministerului.

Cea de a doua este să nu își supere șeful de partid sau pe cel care l-a numit în funcție, iar cea de a treia este să nu ajungă să dea cu subsemnatul. Dacă ar putea să nu semneze nimic, nici măcar statele de plata salariale, ar fi perfect. Din păcate, toate acestea duc la lipsa de eficientă. Ministrul este în acea poziție pentru a găsi soluții, pentru a semna, pentru a-și asuma o serie de inițiative, și nu pentru a redirecționa acest lucru către subalterni.

În România functionează o lege nescrisă, să-i spunem: amânarea. Noi amânăm non-stop. Orice lucru ce poate fi amânat, se amână… Acesta este și motivul pentru care 80% dintre documentele care ajung pe masa miniștrilor sunt lăsate deoparte, când ar trebui căutate soluții. Avem probleme majore și aici nu mai este vorba doar despre turism,  ci despre ce înseamnă o funcție, iar când vom avea în România oameni care vor ști să facă deosebirea între funcții și persoane, cred că abia atunci vom avea de câștigat foarte mult.

citeste mai departe…